Novo u ponudi, AUSA TERENSKI VILIČAR ZA NAJAM I PRODAJU
6. kolovoza 2018.
Fiksni nosač skenera za viličare
23. lipnja 2020.

Kako Odabrati Najbolji Viličar za Svoje Poslovanje?

kako odabrati najbolji viličar za svoje poslovanje - blog mlakar viliari

Dakle, shvatili ste da trebate kupiti viličar za svoje poslovanje. Ne znate da li kupiti novi, rabljeni ili ga iznajmiti? Ne znate niti koju vrstu viličara uzeti?  Odabir pravog viličara za vaš posao zahtjeva dublji pogled u poslovanje kako bi našli najproduktivniji i najisplativiji viličar. Osim veličine i snage, kada birate viličar, potrebno je procijeniti i varijable koje dugoročno utječu na troškove poput nosivosti viličara, visine do koje može viličar podignuti teret, koji je prostor u kojem se viličar kreće, da li se radi u osjetljivom prostoru, uskom, nezgodnom za kretanje, da li se dižu veliki tereti ili mali, da li se radi u unutrašnjosti ili u vanjskom prostoru.

Odabir najboljeg viličara odraziti će se na vašu logistiku, troškove i produktivnost. U nastavku teksta pomoći ćemo vam s odabirom viličara za vaše poslovanje.

U odabiru viličara vodite se osnovnim kriterijima, a to su:

  • NOSIVOST
  • VISINA PODIZANJA TERETA
  • VRSTA VILIČARA

VRSTE VILIČARA

Viličari se proizvode s nekoliko vrsta motora  – dizelski motori, zatim plinski i električni, a postoje i ručni viličari bez pogona.

Specifičnost radnog mjesta odlučujući je faktor u odabiru prave opreme:

  • Rad u unutrašnjosti ili na vanjskom prostoru
  • Visina rada
  • Dostupnost tereta koji se transportira

ELEKTRIČNI VILIČAR

Električni viličari su prije svega ekološki najprihvatljiviji, jer nema nikakvog izgaranja, odnosno zagađenja. To je posebno važno kada se radi u unutarnjem prostoru, jer nije potrebna ventilacija niti utječe na kvalitetu zraka u radnom okruženju. Današnji viličari s LI-Ion tehnologijom baterije imaju iznimno dugo trajanje do 3200 ciklusa punjenja baterije.  

Održavanje je prilično jeftino, a izuzetno je važno i to što su ovi viličari vrlo „tihi“, ne stvaraju buku u radnom okruženju što također podiže kvalitetu rada i stvara ugodno radno okruženje.

Jungheinrich, kao pionir u razvoju viličara, vodeći je proizvođač električnih viličara.

DIZELSKI VILIČARI

Dizelski viličari imaju veće troškove i imaju izgaranje pa su utoliko bolji za korištenje u vanjskom prostoru. U nabavi su jeftiniji od električnih, ali dugoročno nisu toliko isplativi s obzirom na cijene goriva.

Prednost dizelskih viličara je u većoj nosivosti i trajanju rada, jer može duže funkcionirati bez prekida za razliku od električnog viličara.

Jungheinrich DFG 425 dizelski viličar

PLINSKI VILIČARI

Plinski viličari su dobar izbor jer imaju niski utjecaj na okoliš, mogu se koristiti i unutra i vani, dugotrajni su i vrijeme punjenja spremnika je prilično brzo.

Problem je u većim troškovima održavanja takve vrste motora i naravno u buci koju stvara motor.

Jungheinrich TFG S50 plinski viličar

RUČNI VILIČARI BEZ POGONA I ELEKTRIČNI RUČNI VILIČARI

Ručni viličari bez pogona su jednostavni za rukovanje, nosivosti do 3000 kg i koriste se u manje zahtjevnim prostorima. Mogu se koristiti i unutra i vani, eko- friendly su, no imaju ograničene performanse. Najčešće se u većim prostorima koriste kao dodatak floti viličara.

Tu su i električni ručni viličari koji uvelike olakšavaju rad i okretnost.

NOSIVOST

Jedno od temeljnih pitanja koja se postavljaju kada se razmišlja o nabavci viličara je težina najteže palete I dimenzije (da li je to europaleta ili neka druga vrsta palete).

Kako bi odabrali najveću nosivost viličara koja odgovara vašim potrebama, važno je razmisliti o nekoliko faktora.

Prvo i osnovno je kakvu vrstu tereta će moj viličar nositi? Svakako je važno obratiti pozornost na dimenzije tereta i najveću težinu. Sve su to pitanja koja su važna za odluku u odabiru viličara. Nosivost viličara je doista raznolika. Važno je i kakvu vrstu tereta treba nositi. Specifični dodaci na viličarima pomažu da se teret prenese puno efektivnije.

Dimenzije tereta definiraju vrstu viličara i dužinu vilica. Važno je zapamtiti, što je težište tereta udaljenije manja je nosivost viličara.

VISINA VILIČARA

Visina viličara je još jedan faktor na koji se treba obratiti pozornost. Regalni viličari imaju mogućnost podizanja do 17 metara, što je doista impresivna visina. Ovisno o tome da li imate veliko skladište i morate podizati terete na veliku visinu ili vam je prostor za rad u nižim gabaritima, odabrati ćete model viličara koji će vam najbolje poslužiti.

Za prostore koji nemaju regale i police, svakako su prikladni viličari s nižom visinom jer su ujedno takvi viličari i manjih dimenzija, pa nema potrebe da investirate u viličar s velikim dosegom ako to nećete koristiti.

Jungheinrich ETV 216 regalni viličar s visinom do 10,7 m idealan je za srednje velika skladišta

I za kraj

Ujedno pozornost treba obratiti na okruženje, odnosno radni prostor. Ako imate uzak prostor u kojemu je potrebno manevrirati s nezgodnim dimenzijama tereta, potrebno je odabrati višesmjerni viličar koji se može puno lakše kretati kroz uske prolaze.

Naravno, pitanje je i da li ćete viličar koristiti vani ili unutra. Ako ga koristite unutra, odabir je svakako električni, a ako ga koristite van i, onda je prikladan plinski i dizelski.

Za korištenje viličara vani treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Važno je paziti na prostor u kojem se sprema viličar – da li ima prepreka koje bi onemogućile izlazak viličara iz prostora, da li ima stepenica, treba li rampa, da li su vrata dovoljno velika da viličar prođe kroz njih.

Jungheinrich viličari mogu manevrirati u svim prostorima

Vjerujemo da smo vam ovim tekstom donekle olakšali Vaše nedoumice, a za sve dodatne informacije o viličarima možete kontaktirati našu prodaju koja će Vam rado pomoći u odluci.  

Javite nam se bez obaveza!